Luisterlied

Sessies rond het Luisterlied

In het luisterlied gaat het om eenvoud en authenticiteit. Met weinig middelen een lied tot zijn recht laten komen. De woorden en de melodie hun werk laten doen. Er is geen vocale acrobatiek nodig en ook kan het zonder complexe muzikale begeleiding. Luisterliedjes zijn verhalen die gezongen verteld worden. Je vertolkt het lied maar het lied vertolkt ook iets van jou. Soms kom je daar pas achter tijdens het zingen: een stukje melodie, een woord dat je opeens nieuw in de oren klinkt of raakt. Ook al is het verhaal meestal niet precies jouw persoonlijke verhaal, toch laat het iets van jou zien. Je bent als het ware in dialoog met het lied, het lied geeft jou nieuwe impulsen, jij geeft het lied weer een nieuwe interpretatie.

Ook als je niet direct grote ambities hebt om liedjesvertolk(st)er te worden, kun je gevoed worden door deze sessies. Je wordt uitgenodigd om je grenzen te verleggen en je krijgt op een constructieve manier feedback. Wat je zoal gaat ervaren en/of ontwikkelen:

  • Kwetsbaar aanwezig durven zijn op een podium
  • Sensitiviteit: voelen wat het lied nodig heeft, bijvoorbeeld meer vuur, of juist meer lucht? Maar ook: voelen wat er nu gebeurt in jezelf en dat laten zien.
  • Een breder expressief palet krijgen, bijvoorbeeld ook: variëren in afstand tot het verhaal
  • Bewustwording, bijvoorbeeld: welke betekenissen geef je al mee zonder dat je het zelf weet?
  • Feedback geven en ontvangen: hoe ervaar jij de interpretatie van een medecursist en vice versa
  • Nieuwe perspectieven ontwikkelen op een lied en stappen zetten in het ‘eigen maken’
  • Experimenten aangaan
  • Welk contact met het publiek klopt voor jou met dit lied? Hoe ‘maak’ je dit contact?
  • Wat voegt presentatie (aankondiging) toe? Voor wat voor presentatie kies je?

Tijdens de sessies kun je natuurlijk ook ideeën opdoen voor nieuw repertoire.

Je hoeft geen gevorderde zanger(es) te zijn om mee te doen. Belangrijk: je bent nieuwsgierig naar wat er mogelijk is met luisterliedjes en je hebt er zin in om 2 of 3 liedjes uit je hoofd te leren. Per sessie is er ruimte voor maximaal 4 deelnemers om ervoor te zorgen dat iedereen voldoende performancetijd krijgt. Alle deelnemers zijn van harte uitgenodigd hun lied te vertolken tijdens een low profile ‘Tussen de Schuifdeuren’ op zaterdagmiddag 22 juni 2019. De sessies kunnen los van elkaar geboekt worden en kosten 67,50 euro per sessie.

Data 2020: worden nog bepaald

Tijden: 13.30u – 16.30u

Plaats: Het Venster – Vijftien Morgen 2 – Veenendaal (3 minuten lopen van NS Veenendaal Centrum).

Deelname aan de presentatiemiddag is inbegrepen voor deelnemers aan één of meer sessies.

Deelnemers over de sessies

“Ik vind het heel fijn om in zo’n klein groepje te leren. Ik leer net zoveel van kijken en luisteren naar de anderen als van het zelf doen. Ik vind dat jij het leuk doet: gelijkwaardig, niet te heftig. Ik doe mee omdat ik vrijer wil worden in situaties waarin ogen op me gericht zijn (zingen maar ook bijv. moeten vertellen over mijn werk) en steek er echt iets van op. En daarnaast zijn het plezierige middagen!”

Trea van Vliet

“Op een prettige en ontspannen manier experimenteren met en werken aan mijn eigen zangtalent.  Jouw aanwijzingen helpen mij en zijn dus op maat… Vanwege het beperkte aantal deelnemers en de ruimte in de tijd veel ruimte en aandacht om iets uit te proberen,  en te oefenen .”

“Dus als je altijd al je eigen stem een kans wil geven in een veilige en inspirerende omgeving zonder de druk van presteren, dan is dit je kans…”

Bert Tersteeg