Vakantieworkshops

Zomerworkshops 2024

Wasserburg Rindern (Kleve): 4-9 augustus*  – twee dagdelen programma per dag, kosten all in 885 euro (1-p kamer 985 €).  Nog enkele plaatsen beschikbaar met logies extern (zelf organiseren). De Zomeracademie is opgehouden te bestaan.

Les Hirondelles (Franse Ardennen): impressie-van-zangweek  8-12 mei  (klik svp als je een verslagje wilt lezen)  (http://www.elske.nl/frankrijk/) – ’s middags facultatief programma (soli, duetten, kleine bezetting, stematelier) – kosten all in 410 euro. Voor de workshop rond Hemelvaart is er een wachtlijst.   Zondag 18 aug – zaterdag 24 aug; inschrijving via mail naar Jeanne: langereispietje08@gmail.com. Kosten all in:  505 €.

Aanmelding: via Ronald (Wasserburg)  en Les Hirondelles.

Interesse? Mail of bel 06 44 78 43 07

Dit jaar ook weer: chansonworkshop (zondag 26 mei –  zaterdag 1 juni) in Aubenton – Noord-Frankrijk – ook geschikt voor mensen die zich willen bekwamen w.b.  ‘zingen in een intieme setting’. Nog enkele plaatsen beschikbaar.

aanmelding hiervoor kan via een mail aan zingenddoorhetleven@xs4all.nl 

Les Hirondelles
Les Hirondelles

 

Prachtig wandelgebied
Prachtig wandelgebied
Er scharrelen allerlei dieren rondom Les Hirondelles
Er scharrelen allerlei dieren rondom Les Hirondelles
pure en smaakvolle maaltijden
pure en smaakvolle maaltijden
Ook kamperen kan
Ook kamperen kan
feestelijke afsluiting in het Romaanse kerkje van Bégny
feestelijke afsluiting in het Romaanse kerkje van Bégny
We zingen meestal op de zangzolder maar soms ook lekker buiten
We zingen meestal op de zangzolder maar soms ook lekker buiten
Fruitpluk op Les Hirondelles
Fruitpluk op Les Hirondelles

Programma

Na een lekkere opwarming van lichaam en stem, zingen we een gevarieerd meerstemmig repertoire. De liederen zijn zo gekozen dat er nauwelijks gestudeerd hoeft te worden en dat het resultaat toch mooi is. Liederen en stemmingen van over de hele wereld passeren de revue: van ritmisch en meeslepend Afrikaans tot Indianenliederen die de oerverbondenheid met de elementen bezingen. Van een uitbundig drinklied uit de Renaissance tot een ingetogen Taizé-lied. Gaandeweg ontstaat een repertoire waaraan de groep haar eigen vorm geeft: voor iemand die dat wil een solorol, voor iemand anders een stukje improvisatie en voor nog iemand anders gaat het niet zo zeer om uitdagingen maar om het onderdeel zijn van de harmonie.
De liederen worden op uitnodigende manier aangeleerd en vormgegeven, plezier en ontmoeting staan daarin centraal. De workshop spreekt zowel beginners als gevorderden aan. Noten kunnen lezen is niet nodig. Ronald geeft ook tips en individuele aanwijzingen voor een natuurlijk en ontspannen gebruik van de stem.

Reacties deelnemers

“Bedankt voor de mooie week! Voor de ruimte die je bood, de warmte en het plezier in zingen. Het was echt zingen vanuit het hart. Ik heb genoten!”
“Ronald weet op een aangename en gefaseerde wijze het individu en de groep zingend naar een niveau te brengen waar ik bij aanvang alleen maar van kon dromen…”
“Voor Ronald is een lied op de eerste plaats een vertolking van een gebeurtenis of verhaal. Dat maakt het zo zuiver mogelijk zingen een middel en niet een doel.”
“Nooit geweten dat je ook beter gaat zingen als je het hart mee laat doen.”
“Wat ik meeneem: de energie, het vleugje techniek maar vooral het plezier in zingen.”

Vers van de pers, n.a.v. de augustusworkshop 2022 in Les Hirondelles – met dank aan Anneroos Gerritsen:

Volgde vorige week een zangweek in de Franse Ardennen onder leiding van Ronald Naar en dat was heilzaam en heerlijk. Knap hoe hij ons met zang uit allerlei werelddelen snel tot groep smeedde en in beweging bracht. Op een heel ontspannen wijze werkten we toch toe naar een leuke performance.  Dus als je eens iets zoekt, kies Ronald Naar, een aanrader! 

“Ronald’s stijl is zeer uitnodigend en respectvol naar een ieder. Met humor en zachte hand weet hij de aandacht van de groep vast te houden. Van zingen met Ronald word ik vrolijk!”

Specifieke informatie voor de workshop in Les Hirondelles

De ambiance is kleinschalig, puur en eenvoudig. De gastvrije verzorging is in handen van Jeanne Langereis. De maaltijden en het zangprogramma hebben een verwantschap: veelkleurig, authentiek, verrassend en zintuigstrelend. Deelnemers helpen een handje mee met allerlei kleine taakjes. Diverse overnachtingsmogelijkheden: gastenkamers, blokhut, caravan. Kamperen kan ook. Het uitzicht is mooi. ’s Avonds een vuurtje. Een ieder vindt zijn of haar draai. Wil je zeker zijn van deelname: boek op tijd.
’s Ochtends van 10u tot 13u zingen we. Voor wie dat wil is er in de namiddag ‘ateliertijd’ die besteed wordt aan zingen in een klein ensemble of solo.
Na de lunch is er gelegenheid om lekker te luieren, te wandelen, een duik te nemen in het meertje van Jeanne (heerlijk helder water en voor de gelukkige: kans op het zien van een ijsvogel), een uitstapje te maken naar bijvoorbeeld Reims of Charleville.
Excursie in het programma van de augustusweek: kerkje Jeantes (bijzondere wandschilderingen en mooie akoestiek). Op vrijdag in de augustusweek geven we een laagdrempelige presentatie in het Romaanse kerkje van Bégny. Dit is inmiddels een hartverwarmend samenzijn met plaatselijke bewoners en heeft niets van een ‘concert’ of iets dergelijks.

Omgeving

De workshop vindt plaats op de zangzolder van de gerenoveerde boerderij, Les Hirondelles, 2 km van het plaatsje Rocquigny. De mooie glooiende omgeving leent zich uitstekend voor wandelen en (sportief) fietsen. Vanaf Utrecht is Les Hirondelles binnen 4 uur bereikbaar per auto. Ook aanreizen per OV is mogelijk. Je wordt dan opgehaald in Couvin. Boeking verloopt via Jeanne Langereis.

Specifieke informatie over de workshop in Wasserburg Rindern

Op ca. 17 km van Nijmegen bevindt zich Wasserburg Rindern, een conferentiecentrum omgeven door een park. De zanggroep kan zo nu en dan gebruik maken van een grote kapel met prachtige akoestiek. Diverse uitstapjes mogelijk (fietsen te huur). Voor alle maaltijden wordt gezorgd. Binnenruimtes bieden fijne ambiance met veel licht. Moderne slaapkamers (1-persoons of 2-persoons). Luieren of lezen in het park. Aan de steiger liggen roeibootjes die gratis gebruikt kunnen worden door deelnemers.

Achteraanzicht van de kapel
Wandeling rondom de Wasserburg
Zitplekjes op terras, gazon of steiger
De Wasserburg vanuit het park