Franse Chansons

Nieuw programma (vanaf najaar 2022) – Demain, dès l’aube – zie speellijst

Nieuwe muzikale ontmoetingen, dit jaar met de veelzijdige musici Jaap Somsen (accordeon, piano) en Anneke Frankenberg (viool). Elke keer ook weer nieuw repertoire, waarbij het eigentijdse chanson ook inspiratie biedt. Daarnaast repertoire dat steeds weer opduikt maar nog lang niet is uitgeput, een kenmerk van een goede creatie: er zijn steeds weer nieuwe ontdekkingen. Het thema beweegt zich rond wat je ziet en wat je niet ziet.  Wat zou de kunst zijn zonder de misère?  En wat zou de zwaarte van het leven zijn zonder de verbeelding als oprichtende kracht? Het is toch de kunst die het leven mooier maakt…. O.a. Brel, Barbara, Aznavour, Trenet, Lemay, Fugain.

Publieksreacties:

“Magnifique, bravo pour ton interprétation…instants magiques avec la centenaire…merci pour ce joli voyage”

“Bijzonder mooie samenstelling van chansons, ik heb volop genoten.”

“U zingt diep uit uw hart, ook al spreek ik geen Frans, het voelt bij mij alsof ik elk liedje volledig heb begrepen.”

“Humorvol gepresenteerd, mooi in balans.”

“Het was (weer) prachtig!  Intiem, ontwapenend en warm. Dankjewel!”

Het programma Demain, dès l’aube is ook in solovorm te boeken door cultuurhuizen en kleine theaters. 

Luisteren? L’aigle noir

Franse Chansons
Ronald chante Mistral Gagnant

Luisteren naar Mon Vieux?

Publieksreactie ‘L’espérance folle’

Wat heb jij ons een prachtige avond gegeven gisteravond. Wat een mooie chansons, en wat een mooie, soms ernstige, soms zeer humoristische stukjes ertussendoor. En wat weet je mooi contact met het publiek  te leggen. Ik vind het echt klasse en waande me in een theater in Parijs. Heerlijk om dat zo te kunnen beleven. Ook mijn complimenten voor de pianist. Ongelooflijk hoe gevoelig hij weet te spelen. Zeer mooie en subtiele begeleiding. Ook mooi hoe jullie beiden in de muziek opgingen, dat is far beyond “kunnen”en “kennen”.

In juli 2019 heeft Ronald bijgedragen aan het bruisende Festival d’Avignon met een theatraal liedjesprogramma. 

Recensie huiskamerconcert (België)

Heel hartelijk bedankt voor de fantastische voorstelling van gisteren!
Het was gevarieerd, mooi in balans en prachtig gebracht. Vandaag regende het smsjes binnen met enthousiaste reacties.
Voor de meeste gasten was het een herontdekking maar jullie hebben zeker ook een paar nieuwe harten veroverd voor deze Franse chansons.
We waren aangenaam verrast dat jullie zoveel van onze suggesties hadden overgenomen. Het lied van Patrick Bruel is , vermoed ik zeer moeilijk om te zingen ( en te spelen?) maar het was uitstekend gezongen. Jullie nummers van Jaques Brel zijn gewoonweg perfect en met doorleefd gevoel gebracht. Ook de variatie van instrumenten is een leuk aspect van jullie performance. Als we in punten zouden moeten beoordelen geven we 10 op 10. We zouden niet weten wat jullie nog kunnen verbeteren. Het was precies waar we van droomden.

Fragment van recensie Rennie Veenstra (It Spektrum – Burdaard februari 2022)

Zoals de dichter Slauerhoff in zijn eigen gedichten zei te wonen, zo woont de zanger Ronald Naar (1962) in de teksten van andermans chansons.  Teksten van Jacques Brel, Charles Aznavour, Barbara, Zaz, Jean Ferrat en anderen kent hij niet alleen van buiten maar ook van binnenuit en dat doet ze landen bij elk publiek, of dat nu wel of niet de Franse taal beheerst. Ronald Naar bracht zondagmiddag menig lied aan de man in MFC It Spektrum in Burdaard, waar de aanwezigen met veel plezier naar hem luisterden en hem vol overgave in diverse refreinen terzijde stonden. Met een uiterst warm timbre, veel flexibiliteit in de registerovergangen, een uitmuntende dictie en een flinke dosis expressie maakte hij van elk chanson een muzikaal juweel, zichzelf daarbij begeleidend op de gitaar. Al spelend wist hij goed raad met de timing en kon hij naar eigen inzicht tempo en volume variëren.

Testimonials Ronald solo

Zeer hebben wij genoten van een live optreden van Ronald in onze tuin tgv een feestelijke verjaardagsviering. Prachtige stem, Franse chansons, prettige persoonlijkheid, kortom, een professional, die wij in portefeuille houden!

Dr.L.H.van Hulsteijn,internist.

22 September werd een onvergetelijke feestdag, niet in de laatste plaats door de chansons van Ronald Naar. Mooie stem, mooie teksten, mooie voordracht, alles alsof je op een Franse middag bent; Ook wordt door hem de stemming goed, van glimlach tot andere ontroeringen. Een ware aanrader.